KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ciasto czekoladowe bezglutenowe ze śliwkami

Dodano: 2015-10-27

To co może być najlepszego, czyli czekolada i śliwka razem. Niezwykle proste ciasto, które robi wrażenie. Idealne na zwykłe spotkanie, jak i większą okazję. Jego niewątpliwą zaletą jest również użycie mąki bezglutenowej, więc spokojnie można poczęstować nim wszystkich gości.

120 minut | forma o średnicy 20 cm

Ciasto czekoladowe bezglutenowe ze śliwkami

ciasto:
100 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
1/2 szklanki cukru

krem:
250 g mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżek kakao
1 łyżeczka pasty z wanilii (możesz zastąpić ekstraktem waniliowym)

dżem śliwkowy (można użyć gotowych powideł):
300 g śliwek
1 łyżka cukru
1 laska cynamonu

Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia tego ciasta:
  1. Dżem: śliwki wydrylować, wrzucić do rondelka z grubym dnem, posypać cukrem, dołożyć laskę cynamonu i gotować na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a większość soku odparuje.
  2. Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza. Najlepsze będą 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm, ewentualnie tortownica o takiej średnicy (po wystudzeniu ciasto będzie można przekroić).
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w dużej misce, żółtka w mniejszej.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżeczce cukier aż powstanie lśniąca, sztywna piana (struktura, jak na bezy).
  5. Żółtka ubić mikserem, aż będą mocno napowietrzone i zrobią się jasnożółte. Dodać do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
  6. Suche składniki wymieszać w miseczce. Wsypać połowę do jajek i wymieszać bardzo delikatnie szpatułą lub łyżką od dołu. Powtórzyć to samo z pozostałą połową.
  7. Masę rozdzielić po równo pomiędzy przygotowane foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  8. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek wyjęty ze środka jest suchy. Wyjąć foremki z piekarnika i odstawić na 10 minut do ostygnięcia. Następnie wyjąć ciasto z foremek i zostawić do wystudzenia na kratce.
  9. Kiedy dżem śliwkowy zgęstnieje, należy zdjąć go z ognia i zostawić do ostygnięcia.
  10. Krem: do miski przełożyć mascarpone, wlać śmietankę, dodać cukier i kakao oraz pastę waniliową. Miksować aż powstanie jednolity, czekoladowy krem.
  11. Jeden z placków ułożyć na patrze lub talerzu. Posmarować dżemem śliwkowym. Na nim rozsmarować 2/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim plackiem, na nim rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu można ułożyć ćwiartki świeżych śliwek lub suszone śliwki.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka