KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Gulasz węgierski pieczony w garnku rzymskim

Dodano: 2015-10-23

Smakuje najlepiej w chłodne dni. Jest sycący i energetyczny. Ma bogaty smak i aromat. Przygotowanie gulasz jest łatwe i szybkie - składniki wystarczy pokroić, wymieszać i... zapiec.

20 minut + godzina oczekiwania + 2godziny pieczenia | 6-8 porcji

750 g karkówki
750 g ziemniaków, nierozpadających się podczas gotowania
3 spore cebule (około 40 dag)
główka czosnku
1 i 1/2 szklanki bulionu
2 czubate łyżki gotowej pasty gulaszowej
1 czubata łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1 łyżka oleju z pestek papryki
świeżo zmielony czarny pieprz
ewentualnie sól (niekoniecznie) do dekoracji:
kilka papryczek chilli (dla wielbicieli ostrych dań)
  1. Mięso pokroić na mniejszą kostkę niż ziemniaki (ok. 1,5 cm). Wrzucić do miski. Dołożyć pastę gulaszową, wędzoną paprykę, olej z pestek dyni i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
  2. Garnek rzymski należy namoczyć w zimnej wodzie przez 20-30 minut.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i wysuszyć ręcznikiem kuchennym. Każdy pokroić na kawałki o boku 2 cm.
  4. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Czosnek rozdzielić na ząbki, nie obierać go.
  5. Do zamarynowanego mięsa dodać ziemniaki, cebulę i czosnek, wlać bulion. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do garnka rzymskiego. Na wierzchu można ułożyć dodatkowe papryczki chilli.
  6. Garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić grzanie na 160 stopni Celsjusza.
  7. Całość piec około 2 godzin.
  8. Najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty.


Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia tych róż:

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka