KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Jabłkowe róże w cieście francuskim

Dodano: 2015-10-23

To bardzo łatwe i szybkie ciasteczka. Za to powalają swoim wyglądem. Potrzeba naprawdę niewiele by je zrobić. Równie dobrze mogą służyć jako ciastka awaryjne, kiedy wpadną niespodziewani goście. Jabłkowe róże najlepiej smakują na ciepło, oprószone białą mgiełką cukru pudru.

45 minut | 8 ciastek

Jabłkowe róże w cieście francuskim

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 gramów)
2-3 czerwone jabłka
4 łyżki konfitury morelowej (ewentualnie brzoskwiniowa lub inna jasna)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
sok z 1/4 cytryny
2 łyżki cukru
2 szklanki wody

cukier puder do posypania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotować foremkę do muffinów (na 12 wgłębień). Można użyć papilotki.
  2. Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie plasterki. Najwygodniej zrobić to krajalnicą lub mandoliną.
  3. 2 szklanki wody doprowadzić do wrzenia w niewielkim rondelku.
  4. Wodę należy zakwasić sokiem z cytryny i wsypać cukier, mieszać aż się rozpuści.
  5. Do wody włożyć plasterki jabłek i gotować ok. 2 minuty. Dzięki temu plasterki będą elastyczne. Jabłka odsączyć na durszlaku.
  6. Ciasto należy lekko rozwałkować. Następnie przeciąć wszerz na pół, a potem każdą część wzdłuż na 4 paski.
  7. Paski posmarować konfiturą zostawiając margines ok. 0,5 cm, ułożyć na górze paska plasterki jabłka tak, żeby wystawały poza ciasto. Posypać je lekko cynamonem.
  8. Złożyć pasek w połowie (tak jak przykrywa się nogi kocem ;)) i zwinąć.
  9. Róże wkładać do zagłębień w formie na muffiny.
  10. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika od razu posypać cukrem pudrem, wyjąć z formy. Najlepiej podawać na ciepło.


Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia tych róż:

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka