KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ciasto orzechowe z gruszkami i czekoladą

Dodano: 2015-10-22

Ciasto na jesienne długie popołudnia i wieczory. Ma wszystko co ta pora roku przynosi w darze - pyszne orzechy włoskie i soczyste, słodkie gruszki. A żeby zapobiec jesiennym smuteczkom trochę czekolady. Ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

90 minut | forma okrągła o średnicy 20 cm

Ciasto orzechowe z gruszkami i czekoladą

100 g mąki z orzechów włoskich (można zastąpić orzechami włoskimi zmiksowanymi na mączkę)
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170 g zimnego masła
140 g cukru
2 jajka
4 nieduże, dosyć dojrzałe gruszki
100 g gorzkiej czekolady

glazura:
2 łyżki konfitury z moreli
  1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem do 140 stopni). Przygotować nieprzywierającą, okrągłą formę o średnicy 20 cm.
  2. Przy pomocy malaksera należy połączyć oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło pokrojone w kostkę, dodać do mąki i utrzeć na grube okruchy (jak na kruszonkę).
  4. Jajka wymieszać widelcem lub trzepaczki. Do kruszonki dodać jajka i cukier. Utrzeć ciasto.
  5. 2 gruszki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Czekoladę posiekać.
  6. Dodać do ciasta pokrojone gruszki i czekoladę. Wymieszać i przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Wygładzić wierzch ciasta.
  7. Pozostałe gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki pokroić w cienkie plasterki, nie rozkrajając owoców do końca. Ułożyć jak wachlarz na wierzchu ciasta.
  8. Ciasto wstawić do piekarnika i piecz 60-70 minut (zależy od mocy Twojego piekarnika).
  9. Przeprowadzić test patyczka: patyczek wbić w środek ciasta, wyjęty powinien być czysty i suchy (nawet przebijając owoc najważniejsze jest, żeby patyczek nie wyszedł oblepiony ciastem).
  10. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut w formie. Następnie wyjąć, odwracając je do góry nogami.
  11. W niedużym rondelku rozpuścić konfiturę z moreli, przetrzeć przez sitko. Płynną konfitura posmarować wierzch ciepłego ciasta.
  12. Ciasto można jeść na ciepło i zimno, np. ze słodką śmietanką albo lodami.


Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia tego ciasta:

Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka