KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Oszukana lazania (lasagne) dyniowa, czyli zapiekanka z dyni i mięsa pod sosem beszamelowym

Dodano: 2015-10-14

Idealne jesienne danie. Tę zapiekankę z powodzeniem można przygotować wieczorem na następny dzień, bo zyskuje na smaku. Choć oczywiście świeżo wyjęta z piekarnika też jest doskonała. Miękka dynia w połączeniu z delikatnym mięsem drobiowym, do tego bogaty beszamel i ciągnący się ser. Czy trzeba więcej? :)

80 minut | Porcje: 8-10

Oszukana lazania (lasagne) dyniowa, czyli zapiekanka z dyni i mięsa pod sosem beszamelowym


2 kg dyni (przed obraniem i usunięciem wnętrza)
3/4 kg mielonego mięsa drobiowego
1 spora cebula
1/2 szklanki rodzynek
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu(ostatecznie można go pominąć)
2 płaskie łyżki mieszanki suszonych pomidorów z chilli i oregano (można taką mieszankę zrobić samodzielnie: 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżka suszonych pomidorów, 1 łyżka oregano)
4 łyżki oleju

sos beszamelowy:
2 czubate łyżki masła
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 szklanki mleka (750 ml)
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól
świeżo starty biały pieprz

do posypania:
1 szklanka pestek dyni (nie są konieczne)
1 szklanka startego żółtego sera

dodatkowo do formy:
3 łyżki oleju


  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu lub 160 stopni z termoobiegiem).
  2. Dynię obrać, wydrążyć środek wraz z pestkami i pokroić na kawałki w kształcie łódek. Teraz łatwo będzie pokroić dynię na grube plastry (ok. 1 cm).
  3. Cebule obrać i drobno posiekać. Obrany czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek i jeszcze dusić pół minuty.
  5. Na patelnię włożyć mielone mięso, mieszając rozdrobnić je i podsmażyć. Dodać rodzynki, kumin oraz mieszankę ziołową. Całość zalać 1/2 szklanki wody i mieszając dusić aż płyn odparuje.
  6. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić masło aż zacznie się pienić. Posypać je mąką i mieszać aż powstanie biała zasmażka. Teraz powoli wlewać zimne mleko stale mieszając. Zagotować aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając, żeby nic nie przywarło do dna. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Przygotować formę 34x24 cm. Spryskać ją olejem lub oliwą i wyłożyć na dnie 2/3 plastrów dyni, żeby zachodziły na siebie tak jak dachówki.
  8. Na dynię wyłożyć mięso i przykryć pozostałymi plastrami dyni.
  9. Na wierzch zapiekanki wylać sos beszamelowy.
  10. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Po tym czasie posypać startym żółtym serem i zapiekać kolejne 10 minut aż ser się rozpuści, a nawet przyrumieni miejscami.
  11. Idealnie pasuje z surówką z pomidorów i cebuli oraz puree ziemniaczanym.
  12. Zyskuje na drugi dzień i jest jeszcze lepsza po podgrzaniu.




Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia lazanii:

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka