KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pyszna szarlotka rodzinna

Dodano: 2015-10-01

Pyszna szarlotka, bo taka tradycyjna. Rodzinna, bo na dużą blachę. Będzie smakować babci, wujkowi i dzieciakom. Każdy się naje i każdy będzie zadowolony. A może nawet uda się zachować coś na następny dzień do porannej kawy :)

70 minut | blacha 23 x 33 cm

Pyszna szarlotka rodzinna

ciasto:
400 g mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
200 g masła (1 kostka), musi być zimne
1/2 szklanki cukru
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki zimnej wody
1/2 płaskiej łyżeczki soli

nadzienie:
1,5 kg kwaśnych i twardych jabłek (antonówki, szara reneta)
1 laska cynamonu o długości około 5 cm lub 2 łyżeczki cynamonu mielonego
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki płatków migdałowych
sok z połowy cytryny

do posypania po upieczeniu:
2 łyżki cukru pudru
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, 160 stopni z termoobiegiem). Przygotować formę 33x23 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  2. Oba rodzaje mąki (pszenną i kukurydzianą), proszek do pieczenia oraz sól przesiać do miski lub na stolnicę. Dodać cukier i pokrojone w kostki zimne masło.
  3. Wszystkie składniki posiekać aż powstaną dosyć grube grudki. Można to zrobić za pomocą specjalnego siekacza do ciasta kruchego lub tradycyjnie nożem.
  4. Następnie dodać jajka, pastę waniliową i wodę. Całość szybko zagnieść. Odkroić 1/3 ciasta, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schować do zamrażalnika.
  5. Resztę ciasta rozwałkować, podsypując lekko mąką na wielkość przygotowanej formy z zapasem, który pozwoli uformować wyższe brzegi, na około 3 cm. Ciasto w formie nakłuć widelcem kilkanaście razy i włożyć do zamrażalnika na ok. 10 minut.
  6. Następnie wyjąć formę, położyć na cieście papier do pieczenia i obciążyć kuleczkami ceramicznymi. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
  7. Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Wszystkie podkroić na niezbyt grube plastry i spryskać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wymieszać je dokładnie z cukrem i cynamonem tak by plastry jabłka były nimi pokryte.
  8. Wyjąć z piekarnika podpieczone ciasto. Delikatnie zdjąć papier z kuleczkami (uwaga są gorące).
  9. Na podpieczony spód równomiernie wysypać płatki migdałowe. Na nie wyłożyć jabłka w cukrze i cynamonie. Wyrównać ich powierzchnie.
  10. Resztę ciasta z zamrażalnika wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na jabłka. Starać się ciastem równo pokryć owoce.
  11. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut aż ciasto na wierzchu będzie złote.
  12. Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
  13. Można również podać lekko ciepłą szarlotkę z lodami lub bitą śmietaną.


Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia szarlotki:
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka