KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem jesiennym, nie wymagające wyrabiania

Dodano: 2015-09-18

Idealne ciasto na wczesną jesień. Drożdżowe, pachnące wanilią, a do tego nadzienie owocowe wzmocnione orzechami. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie albo codzienne drugie śniadanie. Ciasto niemal nie wymaga wyrabiania i jest je w stanie zrobić nawet początkujący w kwestii drożdżowych wypieków. Zatem do dzieła :)

120 minut | 12 ślimaczków

Szybkie ciasto z jabłkami i kremem custard

zaczyn:
30 g świeżych drożdży
6 łyżek mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej

ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
500 g mąki pszennej
3 żółtka
100 g masła (1/2 kostki)
1/2 szklanki cukru (100 g), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta
3/4 szklanki mleka (lub trochę więcej, jeśli mąka będzie bardzo chłonna)
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli

nadzienie:
3 jabłka
3 duże śliwki
100 g rodzynek
100 g orzechów laskowych
2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka świeżo startego cynamonu (można zastąpić mielonym)

do glazurowania:
2 łyżki mleka

lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny

Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia ślimaczków:
  1. Zaczyn: drożdże należy rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę oraz 6 łyżek ciepłego mleka. Całość wymieszać widelcem i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsc na ok. 10 min.
  2. W tym czasie w niewielkim rondelku lekko podgrzać mleko, dodać masło i mieszając rozpuścić je. Odstawić do wystudzenia.
  3. Przygotować owoce: jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w dosyć drobną kostkę. Spryskać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  4. Śliwki wydrylować i pokroić w podobną kostkę jak jabłka. Owoce wymieszać ze sobą. Dodać rodzynki, cukier i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Orzechy grubo posiekać i odłożyć osobno.
  6. Do dużej miski wsypać mąkę, sól i cukier, wymieszać. Dolać mleko z masłem, zaczyn, pastę waniliową oraz skórkę otartą z cytryny. Wszystko wymieszać łyżką aż składniki ładnie się połączą i stworzą jednolite dosyć gęste ciasto. Można ewentualnie dodać kilka łyżek mleka, jeśli trudno je wymieszać. Oczywiście można to wszystko zrobić przy pomocy miksera z hakiem.
  7. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans.
  8. Przygotować stolnicę, oprószyć ją mąką. Na przygotowaną powierzchnię wyjąć ciasto i szybko wyrobić (nie więcej niż 1 minutę) i uformować w kulę. Następnie lekko oprószyć mąką miskę i przełożyć do niej ciasto. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  9. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i posypując niewielką ilością mąki rozwałkować na kwadrat 50 x 40 cm.
  10. Nadzienie należy odsączyć na sitku i rozłożyć na rozwałkowanym placku, zostawiając ok. 2 cm margines. Na wierzchu posypać posiekanymi migdałami. Następnie całość zwinąć w rulon i ostrym, najlepiej ząbkowanym, nożem pokroić na 12 kawałków. Każdy kawałek skleić z jednej strony, żeby nadzienie nie wypadało.
  11. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  12. Ślimaczki układać na blasze, sklejeniem w dół. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
  13. Przed pieczeniem posmarować pędzelkiem ślimaczki mlekiem. Piec ok. 17-25 minut aż się zrumienią.
  14. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę na 5 minut.
  15. W tym czasie przygotować lukier: cukier wymieszać z sokiem cytrynowym. Lukrem polać jeszcze ciepłe ślimaczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka