KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Błyskawiczny gyros z kurczaka

Dodano: 2015-09-16

Obiad w 20 minut? To możliwe! Domowy gyros smakuje o wiele lepiej niż ten kupiony na mieście. Ma jeszcze tę cenną zaletę, że wiadomo, co jest w środku. Doskonały pomysł na pyszny obiad lub wczesną kolację.

30 minut | 4 porcje

Błyskawiczny gyros z kurczaka

2 piersi kurczaka - o łącznej wadze około 60 dag
2 łyżki oleju
1 szklanka naturalnego jogurtu
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji

marynata:
3 łyżki przyprawy do gyrosa z Manufaktury Smaku
2 łyżki oleju

Produkty, którzy przydadzą Ci się do przygotowania gyrosa:
  1. W misce wymieszać przyprawę z olejem.
  2. Piersi kurczaka umyć, oczyścić i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem lub nożyczkami pokroić na cienkie, długie paski.
  3. Mięso włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, tak aby cały kurczak pokrył się przyprawami. Odstawić na 10 minut.
  4. Na patelni o grubym dnie dobrze rozgrzać olej, aż będzie się lekko dymił. Wrzucać powoli mięso w marynacie, aby nie obniżyć zbytnio temperatury tłuszczu. Smażyć mieszając 3-4 minuty. Mięso ma się zacząć lekko przypalać, a zioła mocno pachnieć.
  5. Kurczaka przełożyć na lekko podgrzany talerz. Polać jogurtem i posypać szczypiorkiem. Jogurt można również podać w osobnej miseczce.
  6. Świetnie pasuje do tego gyrosa chleb pita, placki tortilli albo po prostu z bagietka. I koniecznie surówki, świeże warzywa.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka