KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

BOCh-en - błyskawicznie obłędny chleb pszenny z suchym zakwasem

Dodano: 2013-10-28

BOCH-en znakomicie smakuje z dobrym, prawdziwym masłem posypanym szczyptą morskiej soli. Znakomity jest też maczany w dobrej oliwie, szczególnie smakowej. Po prostu to chleb dobry do wszystkiego.

BOCH-en ma miąższ, charakterystyczny dla chlebów na zakwasie - lekko wilgotny z nieregularnymi dziurami. Skórkę ma równie grubą i chrupiącą.
W cieście są drożdże, ale oprócz nich zakwas. Zakwas w proszku to znakomity patent na pieczywo na zakwasie. Od żywego zakwasu różni się jedynie tym, że nie trzeba go dokarmiać i o niego dbać, bo zawsze czeka gotowy do użycia. Niewielka ilość drożdży w cieście jest potrzebna, aby masa chlebowa rosła. Ale bez obaw - drożdże w ogóle nie są wyczuwalne w gotowym chlebie. Za to ma on wspaniały aromat pieczywa na zakwasie.

Do przygotowanie tego chleba będzie konieczny garnek żeliwny lub ceramiczny garnek rzymski albo inne naczynie do zapiekania - ważne jest aby naczynia te miały przykrywkę i pojemność ok. 2-3 litrów. Znajdziesz je w sklepie AleDobre.pl od ręki i w atrakcyjnej cenie. Koniecznie też zaopatrz się w solidne rękawice kuchenne, które bez problemu pozwolą utrzymać Ci garnek nagrzany do 240 stopni Celsjusza.

180 minut | bochenek o wadze około 60 dag

50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750
5 dag świeżych drożdży
7 gram zakwasu w proszku (lub tyle, ile producent przewiduje na 50 dag mąki)
1 płaska łyżeczka soli
1 i 1/4 szklanka (310 ml) wody o temperaturze pokojowej (lub trochę więcej - ostateczna ilość wody zależy od chłonności mąki)
1 czubata łyżka cukru
4 łyżki ciepłego mleka

do podsypywania:
4 łyżki mąki pszennej
Zakwas ekologiczny do chleba w proszku (15 g) - oryginalny produkt niemiecki - Vitam

Kliknij, by kupić zakwas do pieczenia chleba »


  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Rozkrusz świeże drożdże i wymieszaj je z cukrem i ciepłym mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn powinien dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  2. Przygotuj suche składniki: wymieszaj w misce mąkę, sól i zakwas w proszku.
  3. Do suchej mieszanki dodaj zaczyn z drożdży oraz wodę. Wymieszaj wszystko łyżką. Zajmie to nie więcej niż pół minuty. Ciasto powinno mieć niezbyt zwartą i dosyć kleistą konsystencję.
  4. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, czyli między 18 a 22 stopni Celsjusza. Zajmie to około 30-40 minut.
  5. Stolnicę lub blat posyp mąką. Wyrośnięte ciasto wyłóż na przygotowaną stolnicę. Wyrabiaj je ugniatając, tak aby wgnieść jak najmniej mąki, a bardziej odgazować masę.
  6. Uformuj kulę. Powinna być miękka i lekko kleista, obsyp ją dokładnie mąką. Do czystej i suche miski włóż uformowaną kulę ciasta, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Można je np. ustawić w pobliżu nagrzewającego się piekarnika.
  7. Żeliwny garnek lub inne naczynie do zapiekania z pokrywką wstaw do zimnego piekarnika, który należy rozgrzać do temperatury 240 stopni Celsjusza. Po osiągnięciu tej temperatury pozostaw garnek w piekarniku na 10 minut. Następnie wyjmij go korzystając z naprawdę grubych rękawic, lub kilku ściereczek kuchennych (pamiętaj, że nie mogą być wilgotne ani mokre). Garnek będzie bardzo gorący.
  8. Do gorącego garnka delikatnie przełóż ciasto. Najlepiej ostrożnie oddziel je łyżką od ścianek miski, tak aby straciło jak najmniej gazu powstałego w trakcie wyrastania. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 240 stopni przez 30 minut. Nie odkrywaj chleba w tym czasie. Kiedy minie pół godziny zdejmij pokrywkę i piecz odkryty chleb przez kolejne 25-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  9. Po tym czasie wyjmij garnek z chlebem i odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia ciasta odwracając formę do góry nogami. Być może trzeba będzie oddzielić chleb od ścianek garnka tępą stroną noża, ale raczej powinien wyjść bez problemu.
  10. Zostaw chleb do całkowitego ostudzenia albo jeśli brak Ci silnej woli pozwól mu odpocząć choć 20-30 minut.


Zacznij od przygotowania zaczynu. Rozkrusz świeże drożdże i wymieszaj je z cukrem i ciepłym mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Zaczyn powinien dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.





Przygotuj suche składniki: wymieszaj w misce mąkę, sól i zakwas w proszku. Do suchej mieszanki dodaj zaczyn z drożdży oraz wodę. Wymieszaj wszystko łyżką. Zajmie to nie więcej niż pół minuty. Ciasto powinno mieć niezbyt zwartą i dosyć kleistą konsystencję.




Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, czyli między 18 a 22 stopni Celsjusza. Zajmie to około 30-40 minut..




Stolnicę lub blat posyp mąką.




Wyrośnięte ciasto wyłóż na przygotowaną stolnicę. Wyrabiaj je ugniatając, tak aby wgnieść jak najmniej mąki, a bardziej odgazować masę.




Uformuj kulę. Powinna być miękka i lekko kleista, obsyp ją dokładnie mąką. Do czystej i suche miski włóż uformowaną kulę ciasta, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.




Żeliwny garnek lub inne naczynie do zapiekania z pokrywką wstaw do zimnego piekarnika, który należy rozgrzać do temperatury 240 stopni Celsjusza. Po osiągnięciu tej temperatury pozostaw garnek w piekarniku na 10 minut. Następnie wyjmij go korzystając z naprawdę grubych rękawic, lub kilku ściereczek kuchennych (pamiętaj, że nie mogą być wilgotne ani mokre). Garnek będzie bardzo gorący. Delikatnie przełóż ciasto do niego. Najlepiej ostrożnie oddziel je łyżką od ścianek miski, tak aby straciło jak najmniej gazu powstałego w trakcie wyrastania. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika.




Piecz w temperaturze 240 stopni przez 30 minut. Nie odkrywaj chleba w tym czasie. Kiedy minie pół godziny zdejmij pokrywkę i piecz odkryty chleb przez kolejne 25-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.




Po tym czasie wyjmij garnek z chlebem i odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia ciasta odwracając formę do góry nogami. Być może trzeba będzie oddzielić chleb od ścianek garnka tępą stroną noża, ale raczej powinien wyjść bez problemu. Zostaw chleb do całkowitego ostudzenia albo jeśli brak Ci silnej woli pozwól mu odpocząć choć 20-30 minut zanim go pokroisz.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka