KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Chleb pszenny pieczony w garnku

Dodano: 2013-10-21

To jest taki chleb o jaki Ci zawsze chodziło - gruba i chrupiąca skórka, mięsiste wnętrze, pełne wielkich dziur. Bardzo prosto możesz przygotować pyszny domowy chleb i jednocześnie masz pewność, że nie ma w nim żadnych chemicznych niepotrzebnych dodatków. Mimo dodatku drożdży smakuje, jak chleb na zakwasie.

Chleb przenny pieczony w garnku żeliwnym
  
Przepis został zainspirowany pomysłem Marka Bittman'a. Jest nieco uproszczoną wersją jego przepisu, ale z równie zniewalającym efektem końcowym.

3 (48 dag) szklanki mąki pszennej typ 480 (może być też wyższy, np. 680) 1 i 1/2 dag świeżych drożdży (lub lekko czubata łyżeczka drożdży suszonych) 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka (250 ml) wody o temperaturze pokojowej (lub trochę więcej - ostateczna ilość wody zależy od chłonności mąki) do formowania: 4 czubate łyżki otrąb pszennych 2 łyżki mąki pszennej

Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia chleba:
Do przygotowanie tego chleba będzie konieczny garnek żeliwny lub ceramiczny garnek rzymski albo inne naczynie do zapiekania - ważne jest aby naczynia te miały przykrywkę i pojemność ok. 2-3 litrów. Znajdziesz je w naszym sklepie od ręki i w atrakcyjnej cenie. Koniecznie też zaopatrz się w solidne rękawice kuchenne, które bez problemu pozwolą utrzymać Ci garnek nagrzany do 240 stopni Celsjusza.
  1. W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj do nich rozkruszone świeże drożdże lub suszone.
  2. Do suchych składników dolej szklankę wody i wymieszaj wszystko razem łyżką. Mieszaj na tyle, aby składniki się połączyły. Zajmie to nie więcej niż pół minuty. Ciasto będzie dosyć gęste. Ponieważ chłonność mąki zależy od wielu czynników, może się zdarzyć, że będziesz musiał dodać nieco więcej wody.
  3. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, czyli między 18 a 22 stopni Celsjusza. Proces wyrastania zajmie 12 do 18 godzin. Dlatego najlepiej przygotować ciasto wieczorem i zostawić na całą noc.
  4. Stolnicę lub blat posyp mąką i 3 łyżkami otrąb. Ręce również oprósz sporą porcją mąki. Ciasto wyłóż na przygotowaną stolnicę. Rękami uformuj dosyć płaski placek i posyp go 1 łyżką otrąb. Następnie złóż boki do środka, tak aby zachodziły na siebie (na tzw. kopertę) i niezbyt dokładnie uformuj kulę. Do czystej i suche miski włóż uformowaną kulę ciasta, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Można je np. ustawić w pobliżu nagrzewającego się piekarnika.
  5. Żeliwny garnek lub inne naczynie do zapiekania z pokrywką wstaw do zimnego piekarnika, który należy rozgrzać do temperatury 240 stopni Celsjusza. Po osiągnięciu tej temperatury pozostaw garnek w piekarniku na 10 minut. Następnie wyjmij go korzystając z naprawdę grubych rękawic, lub kilku ściereczek kuchennych (pamiętaj, że nie mogą być wilgotne ani mokre). Garnek będzie bardzo gorący.
  6. Do gorącego garnka przełóż ciasto. Nie musisz go niczym smarować ani wysypywać. Przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 240 stopni przez 30 minut. Nie odkrywaj chleba w tym czasie. Kiedy minie pół godziny zdejmij pokrywkę i piecz odkryty chleb przez kolejne 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  7. Po tym czasie wyjmij garnek z chlebem i odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia ciasta. Być może trzeba będzie oddzielić chleb od ścianek garnka tępą stroną noża, ale raczej powinien wyjść bez problemu.
  8. Zostaw chleb do całkowitego ostudzenia albo jeśli brak Ci silnej woli pozwól mu odpocząć choć 20-30 minut.


Chleb przenny pieczony w garnku żeliwnym

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka