KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Jajka faszerowane z pieczarkami do podawania na ciepło

Dodano: 2013-03-25

Pyszna wersja jajek faszerowanych. Świetne na przystawkę na stół wielkanocny, ale pyszne też o każdej porze roku. To proste danie w przygotowaniu, a bardzo eleganckie. Przekrojenie jajek w skorupach wcale nie jest takie trudne, jak się wydaje na pierwszy rzut oka :)
Mocno podsmażone pieczarki świetnie komponują się z delikatnym smakiem jajek i dużą porcją zielonych listków.

30 minut | łatwe | porcje: 6-8



12 jajek 40 daj pieczarek 1 cebula 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki masła ghee (można zastąpić olejem) 1 czubata łyżka musztardy (najlepiej miodowej) pęczek natki pietruszki pęczek koperku sól świeżo zmielony czarny pieprz do smażenia: 4 łyżki masła 5 łyżek tartej bułki

Produkty, którzy przydadzą Ci się do przygotowania jajek:
  1. Jajka ugotuje na twardo, dbając o to, by podczas gotowania nie popękały skorupki (włóż je do zimnej wody, dodaj 2 czubate łyżki soli i gotuj do zawrzenia wody przez 6 minut na średnim ogniu). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Obraną cebulą drobno posiekaj. Obrane pieczarki pokrój na bardzo cienkie plasterki. Natkę i koperek drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło ghee, dodaj cebulę, lekko posól i smaż cały czas mieszając przez 2 minuty, aż lekko się zeszkli. Dodaj pieczarki i często mieszając smaż na dużym ogniu aż zaczną się brązowić na krawędziach - zajmie Ci to około 3-4 minut. Nie dopuść, by pieczarki gotowały się we własnym sosie. Odstaw na bok.
  4. Jajka w skorupkach przekrój ostrym nożem na pół - musisz energicznie w nie uderzyć nożem, by skorupki się nie pokruszyły. Wyjmij ze skorupek zawartość.
  5. Jajka drobno posiekaj (najszybciej zrobisz to w malakserze).
  6. Do posiekanych jajek dodaj podsmażone pieczarki, posiekaną natkę i koperek, musztardę i miękkie masło. Dopraw solą i pieprzem (sporo). Dokładnie wymieszaj.
  7. Masą napełniaj skorupki i kładź je na tartej bułce. Strząśnij jej nadmiar.
  8. Smaż jajka na rozgrzanym maśle do zrumienienia - trwa to około 1-2 minut. Podawaj ciepłe.


Dodatkowe informacje
Jajka można przygotować kilka godzin (lub nawet dzień) wcześniej (oczywiście należy je przechować w lodówce) i podsmażyć dopiero przed podaniem. Aby ich środek także był ciepły, należy je wyjąć co najmniej na godzinę z lodówki przed smażeniem.
Przydatne produkty do tego przepisu
Patelnia ceramiczna o średnicy 24 cm De Lux - Moneta

Patelnia ceramiczna o średnicy 24 cm De Lux - Moneta

16999

Produkt chwilowo niedostępny

Komentarze

Jajuszka;) mniam, mniam

alicja7 [2013 /4 /12 8 :1:18]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka