KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Kurczak pieczony po wiejsku - z cebulą, czosnkiem i wędzonym boczkiem

Dodano: 2013-03-13

To coś dla tych osób, które mają mało czasu, a mają ochotę na coś pysznego i sycącego :) Pyszny, soczysty kurczak, chrupiące skwarki z boczku, mięciutka cebula. A to wszystko otoczone zapachem majeranku i czosnku. To bardzo proste danie w przygotowaniu, a bogate w smaku. Nic tu się nie miesza, nic nie sieka :) A efekt? Sami sprawdźcie :)

90 minut | bardzo łatwe | porcje: 6-8



kurczak o wadze ok. 1 i 1/2 kg (można też użyć kawałków - udek, skrzydełek lub piersi) 20 dag wędzonego surowego boczku 2 czerwone cebule 1 biała cebula 2 główki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku sól świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju

Produkty, którzy przydadzą Ci się do przygotowania zupy:
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Obrane cebule pokrój na ćwiartki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki. Boczek pokrój na drobną kostkę.
  3. Umyte i osuszone kawałki kurczaka natrzyj majerankiem, solą i pieprzem.
  4. Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżką oleju. Ułóż w nim mięso, poprzekładaj cebulą i czosnkiem, skrop pozostałym olejem. Posyp boczkiem.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz 70-80 minut, aż mięso będzie upieczone i ładnie zrumienione, a boczek chrupiący.
  6. Danie smakuje wyśmienicie z białym pieczywem lub ziemniakami. Oczywiście w towarzystwie dużej porcji zielonej sałaty lub mizerii.
Przydatne produkty do tego przepisu

Komentarze

wygląda smakowicie:)

anita30 [2013 /10 /15 11 :51:15]

:up:

iza_o2@tlen.pl [2013 /9 /2 21 :5:59]

Białe mięsko, czosne, boczek to jest to:)

alicja7 [2013 /4 /12 8 :3:7]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka