KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Bułki maślane z przyprawami - idealne na śniadanie i kolację :)

Dodano: 2013-02-12

Proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonałe na śniadanie (bo można je zrobić wieczorem dnia poprzedniego), pyszne na kolację, bo można je zrobić przed kolacją - całkowity czas przygotowania wraz z pieczeniem nie zabiera więcej niż godzinę, a z tego tylko dwie minuty poświęcamy na wyrabianie! Mają chrupiącą skórkę i zwartą zawartość. Są delikatnie słodkie - to dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, która sprawia też, że bułeczki mają zachęcający, żółtawy kolor.

Bułki smakują świetnie zarówno z dodatkami słodkimi jak i pikantnymi.
I pamiętaj: nie dawaj im dłużej rosnąć ani piec, niż to podane w przepisie. Tyle czasu potrzebują właśnie. Ani mniej, ani więcej. Jeśli nie masz mąki kukurydzianej, po prostu ją pomiń. Bułki możesz także upiec bez przypraw lub posypać je swoimi ulubionymi przyprawami - oczywiście pod warunkiem, że będzie to sezam, czarnuszka oraz czubryce :

60 minut | bardzo łatwe | 12 bułek



1/2 kg pszennej mąki (typ 480)
1 czubata łyżki kukurydzianej (można ją pominąć)
10 dag masła
3 dag świeżych drożdży
4/5 szklanki mleka (200 ml)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru

do posypania:
czarnuszka
sezam
czubryca czerwona
czubryca zielona

Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia bułek:
  1. Drożdże przełóż do miseczki, dodaj cukier, rozgnieć widelcem. Dodaj 5 łyżek ciepłego mleka i ostaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość.
  2. Do rondla wlej mleko, dodaj masło (odłóż pół łyżki na później do smarowania) i na małym ogniu rozpuść masło. Wystudź do temperatury pokojowej.
  3. Oba rodzaje mąki przesiej wraz z solą do miski.
  4. Do mąki dodaj mleko z masłem oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszaj łyżką - masa nie musi być jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj przez 2 minuty. Uformuj wałek o średnicy około 3 cm i pokrój go na 12 kawałków.
  6. Uformuj bułeczki, ułóż je na nieprzywieralnej blasze lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem zrób na bułkach nacięcia.
  7. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - ale nie na dłużej (ja nastawiam piekarnik na 40 stopni i do niego wkładam bułki).
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Bułki posmaruj roztopionym masłem i posyp przyprawami.
  10. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią i postukane palcem, będą wydawać głuchy odgłos.
  11. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce

Komentarze

nie czytacie ze zrozumieniem.. można je zrobić/upiec wieczorem dnia poprzedniego i zjeść rano.. nie ZAROBIĆ..

justynawkz [2014 /2 /28 19 :50:40]

Upiekłam te bułki i jestem rozczarowana, wyszły straszne gnioty. Piekłam już bułki z kilku przepisów i te są zdecydowanie najgorsze. Poza tym czas ich wykonania to nijak nie wychodzi 60 min.

ramanka [2013 /9 /22 20 :12:8]

czy do bułeczek można dodać jakieś nadzienie? (konfitura, nutella)? ---- AleDobre.pl: tak, można, ale nadzienia nie powinno być zbyt dużo :)

gobolek [2013 /4 /27 21 :18:8]

W przepisie jest napisane: "Doskonałe na śniadanie (bo można je zrobić wieczorem dnia poprzedniego)", zatem chyba należy je właśnie schować do lodówki jeśli ciasto wyrabiamy wieczorem, a pieczemy rano. Niska temperatura zatrzyma proces wyrastania ciasta, pokojowa sprawi, że ciasto do rana przerośnie i straci znaczenie "krótki czas wyrastania".

paulap [2013 /4 /7 10 :41:14]

czy zarabiając bułki na noc wkładamy do lodówki?pozdrawiam --- AleDobre.pl: to są szybkie bułki z krótkim czasem wyrastania, więc nie należy ich wkładać do lodówki :)

rozahw49 [2013 /2 /26 20 :26:21]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka