KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pstrąg pieczony w papilotach

Dodano: 2012-12-19

To bardzo prosty sposób na pysznego i wykwintnego pstrąga. Moim zdaniem tak przyrządzony jest najsmaczniejszy (a zdaniem dietetyków najzdrowszy).
Ryba ma delikatny aromat czosnku, koperku, natki pietruszki. A to wszystko owinięte jest smakiem i zapachem cytryny. Mięso jest delikatne i soczyste. Pełno w nim cennych witamin i mikroelementów.
Tak przygotowany pstrąg to świetna propozycja na każdy stół - zarówno świąteczny (szczególnie na stół wigilijny) oraz na każdą inną okazję, także bez okazji - bo danie jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu.
O czym należy pamiętać? Jedynie o tym, by ryby były świeże :) A takie mają błyszczącą skórę, jasne skrzela, przezroczyste i wypukłe oczy. I ładnie pachnie jeziorem :)
Na świąteczny stół przygotuj pstrąga z masłem (lub z olejem lnianym, jeśli lubisz jego wyrazisty smak). Kiedy jest ciepło, użyj oliwy - ryba będzie miała wtedy śródziemnomorski smak. Jeśli zaś dbasz o niską kaloryczność posiłków, może pstrąga upiec zupełnie bez dodatku tłuszczu - też będzie pyszny :)



20 minut | bardzo łatwe | porcje: 4


4 wypatroszone pstrągi (każdy o wadze około 25-30 dag)
2 cytryny
12 ząbków czosnku
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła (lub oliwy, jeśli lubisz śródziemnomorskie klimaty)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

na papiloty:
papier do pieczenia

Produkty, którzy przydadzą Ci się do przygotowania paprykarza:
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Ryby dokładnie umyj, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Starannie osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Cytryny wyszoruj. Jedną cytrynę pokrój na cienkie plastry, drugą na kostkę o boku około 1 cm.
  4. Każdą rybę połóż na dużym kawałku papieru (tak dużym, bo można ją było potem ją w niego zawinąć). Lekko posól (także w środku). Do środka włóż kawałki cytryny, nieobrane ząbki czosnku, kilka gałązek koperku i natki pietruszki.
  5. Na rybie połóż po 3-4 plasterki cytryny i po pół łyżki masła w małych kawałkach. Posyp pieprzem.
  6. Ryby zawiń dokładnie w papier, zwiąż jego końce.
  7. Ułóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj przez 12-15 minut. Wyjmij, rozwiń papier, udekoruj rybę gałązkami koperku.
  8. Podawaj z białym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Przydatne produkty do tego przepisu

Komentarze

Przepis super prosty i szybki w przygotowaniu, rybki wychodzą pyszne.

Negra [2013 /2 /5 12 :51:26]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka