To bardzo prosty sposób na pysznego i wykwintnego pstrąga. Moim zdaniem tak przyrządzony jest najsmaczniejszy (a zdaniem dietetyków najzdrowszy).
Ryba ma delikatny aromat czosnku, koperku, natki pietruszki. A to wszystko owinięte jest smakiem i zapachem cytryny. Mięso jest delikatne i soczyste. Pełno w nim cennych witamin i mikroelementów.
Tak przygotowany pstrąg to świetna propozycja na każdy stół - zarówno świąteczny (szczególnie na stół wigilijny) oraz na każdą inną okazję, także bez okazji - bo danie jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu.
O czym należy pamiętać? Jedynie o tym, by ryby były świeże :) A takie mają błyszczącą skórę, jasne skrzela, przezroczyste i wypukłe oczy. I ładnie pachnie jeziorem :)
Na świąteczny stół przygotuj pstrąga z masłem (lub z olejem lnianym, jeśli lubisz jego wyrazisty smak). Kiedy jest ciepło, użyj oliwy - ryba będzie miała wtedy śródziemnomorski smak. Jeśli zaś dbasz o niską kaloryczność posiłków, może pstrąga upiec zupełnie bez dodatku tłuszczu - też będzie pyszny :)
Komentarze
Przepis super prosty i szybki w przygotowaniu, rybki wychodzą pyszne.
Negra [2013 /2 /5 12 :51:26]