Ryż kleisty biały, inaczej nazywany słodkim jest bardziej kleisty niż japoński ryż krótkoziarnisty.
Wykorzystywany najczęściej do deserów.
Dzięki specyficznej konsystencji, może być przechowywany maksymalnie do trzech dni.
Najlepiej smakuje ugotowany na parze w specjalnym parowniku.
Ryż kleisty najczęściej stosowany jest do dań na słodko. W Wietnamie z ryżu kleistego, przyrządza się wieprzowinę z fasolą mung, tradycyjnie nazywaną Banh Chung.
Nie zawiera glutenu.
Idealny do deserów. Znakomity jako dodatek do zup. Wystarczy polać go syropem klonowym i deser gotowy. Sprawdzi się jako dodatek do dań z dużą ilością sosu. Urozmaici wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna 1500 kJ / 354kcal
tłuszcz: 0,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
węglowodany: 79 g, w tym cukry 0,2 g
białko: 6,7 g
sól: 0,02 g
Waga netto: 1 kg
Skład: ryż kleisty 100%
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: minimum 6 miesięcy od daty zakupu
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek